Panik atak, kişiyi korkuyla kuşatır. Kalp çarpıntısı, ateş basması, titreme, üşüme, hızlı nefes alıp verme, nefes alamama gibi bazı fiziksel belirtiler ve tekrarlayan rahatsız edici düşünceler ortaya çıkar. Tekrarlayan rahatsız edici düşünceler çoğunlukla; ‘ Boğuluyorum’, ‘Ölüyorum’, ‘Kontrolümü kaybediyorum’, ‘ Bayılacağım’, ‘Nefes alamayacağım’ şeklinde ortaya çıkar.
Bu ataklar, bazı bireylerde günde birkaç kez görülürken, bazen de ayda bir olmak üzere daha nadir görülebilmektedir. Panik bozukluğu olan kişiler panik ataklarından ötürü dehşete kapılırlar. Bir sonraki atağın ne zaman geleceği konusunda sıkıntı yaşarlar ve beklenti kaygısı hissederler. Kişi, panik ataklarıyla baş edebilmek için hayatında bazı davranışsal değişiklikler yaparlar. Bu değişikliklere örnekler verecek olursak;
- Daha önce yaptıkları birçok şeyi yapamaz hale gelebilirler.
- Dışarı çıktıklarında yanında su taşıma, ilaç taşıma,
- Sinemalara ve kapalı yerlere gidememe ya da hep çıkışa yakın oturma,
- Panik duygularıyla baş edebilmek için alkol içme,
- Dışarı çıktığında yanında birinin olmasına ihtiyaç hissetme,
- Panik atağı belirtilerinden uzaklaşabilmek için, dikkatini başka aktivitelere verme gibi kaçınma davranışları görülmektedir. Bu kaçınma davranışları da panik bozukluğun sürmesine katkıda bulunur. Kişinin sadece o anda geçici olarak bir ölçüde rahatlamasını sağlar.
Panik Bozukluğun tedavisinde Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemi uygulanmaktadır. Bu bozukluğu yaşayan kişilerin çok büyük bir kısmı tedaviden fayda görür, yine çok büyük bir bölümünde panik atağın belirtileri hiç kalmaz ve hayatları boyunca bu belirtilerle karşılaşmazlar. Ayrıca panik atağın tedavisinde EMDR tekniğini de oldukça etkili bir yöntemdir. Eğer bu bozukluğu yaşıyorsanız tek yapmanız gereken kendinizi korumanız için uzman desteği almayla ilgili sadece bir adım atabilmenizidir. Gerisi zaten bu konuda uzman bir terapistle yapacağınız çalışmalarla sizi istediğiniz sonuca götürecektir.