Panik atağın tedavi sürecinde sıklıkla karşılaştığımız durum, kişilerin öncelikle hastanelerin acil servislerine başvurmalarıdır. Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler fiziksel semptomlar da yaşadıkları için öncelikle hastanelere başvururlar.
Burada bu semptomlara neden olabilecek fiziksel bir rahatsızlıklarının olmadığını öğrenirler. Bu noktadan sonra psikiyatriye ve psikologlara yönlendirilirler.
Panik atağın tedavisinde temel tedavi psikoterapidir. Eğer kişi çok sık ve şiddetli ataklar geçiriyorsa, işlevselliği ciddi boyutta bozulduysa ilaç ve psikoterapi eş zamanlı gitmelidir.
Psikoterapide, panik atağın tedavisinde sıklıkla faydalandığımız terapi yaklaşımları; Bilişsel Davranışçı Terapi ve Emdr terapi yöntemidir. Öncelikle panik atağın neden ortaya çıktığı araştırılır. Bu ataklar neden hayatınızda belirmiştir?, buna sebep olan nedir?, bunlara bakılır. Genellikle bu atakların bir anlamı vardır.
Bu rahatsızlığı ortaya çıkaran sebepler belirlendikten sonra bu sebeplerle ilgili psikoterapide çalışılır. Bunun yanı sıra güncelde atakları nelerin tetiklediği belirlenir. Ortaya çıkarıcıların yanı sıra tetikleyicilerle de çalışır. Tüm bu çalışmalarda Emdr yöntemi oldukça işimizi kolaylaştıran ve hızlı sonuç almamızı sağlayan bir yöntemdir.
Güncel ile ilgili de danışana panik atağı kontrol etme yöntemleri öğretilir. Atak esnasında uygulayabilecekleri egzersizler verilir. Bu da danışanın panik atak geldiğinde süreci daha hafif atlatmasını sağlar. Kişi atağa karşı güçlenir, güçlendikçe de atak gelmemeye başlar. Panik atağın geleceği korkusu azaldıkça atak gelmemeye başlar.