Okul fobisi ya reddi; çocuklarda şiddetli bir şekilde kaygı ile okula gitmek istememe ve gitmeme durumu olarak tanımlanmaktadır. Birçok çocukta okulun ilk günlerinde anneden ayrılmakta zorlanma, okula gitmek istememe, ağlama davranışları görülmektedir ve bu doğal bir durumdur. Ancak bu durumun uzaması sıkıntılıdır ve bir uzman tarafından müdahale edilmesi gerekebilir. Okul reddinin birkaç haftadan uzun sürdüğü durumlarda bazen çocuklarda; baş ağrıları, mide bulantıları, sık karın ağrıları da görülmektedir.
Okula yeni başlayan bir çocuk ilk kez dış dünyaya okul aracılığıyla açılmış olur. Hiç bilmediği bir ortamda kendini bulan çocuk kaygılanmaya başlar. Çoğunlukla çocuk ailesine, annesine bir şey olacağından kaygılanır. Bazen ebeveynler de okulda çocuklarına bir şey olacağı kaygısı yaşarlar, ebeveynin kaygısı çocuğa da yansır. Bu durum çocuğun yetişkin yaşantısını dahi olumsuz etkileyebilmektedir.
Okul Fobisi Yaşayan Çocuklarda Görülen Özellikler
– Bu sorunu yaşayan çocuklar genelde okul dışında da ebeveyni olmadan diğer kişilerle iletişim kurmakta, başkalarıyla vakit geçirmekte sorun yaşarlar.
– Karın ağrıları, mide bulantısı, ağlama, okula gitmek istememe gibi belirtiler yaşarlar.
– Okula giderken hastalanma v.b durumlar yaşarlar, evde kaldığında ise bu belirtiler ortadan kalkar.
– Okul etkinliklerine karşı isteksiz, utangaç, nedensiz ağlama davranışı görülüyorsa okul fobisi düşünülmelidir.
Okul fobisi tedavisinde, uzman çocuk psikologları hem aileye hem çocuğa destek verirler ve çocuğun bu sorunun üstesinden gelmesinde yardımcı olurlar. Ayrıca çocuk psikoloğu, okul ile de iletişime geçip çocuğa karşı nasıl davranmaları gerektiği konusunda bilgi verirler.