Kıskançlık doğal bir duygudur. Çocuğun alışık olduğu düzeni değiştiren her konu çocuğunuzun psikolojisini etkileyebilir. Her çocuk sorulduğunda kardeşinin olmasını isteyebilir, kendisine bir oyun arkadaşının geleceğini düşünür. Çocuğa kardeşi doğmadan açık ve gerçekçi bilgiler verilmelidir. Uzun bir süre bakıma muhtaç olacağı, hemen oyun oynayamayacağı vb.
Kardeşin doğmasıyla birlikte her çocuk farklı tepkiler gösterebilir, bazıları tekrar altını ıslatmaya, parmak emmeye başlayabilir, bazıları hırçın davranışlar gösterebilir, okul çağındaki çocuğun ders başarısı etkilenebilir.
Anne babalar çocuklarının bu duruma daha rahat uyum sağlayabilmeleri için belirtilen konulara dikkat etmelidir.
- Çocuğunuzu kardeşiyle kıyaslamayın
- Çocuğunuzun kardeşi doğmadan önceki günlük alışkanlıkları devam etmelidir.
- Anne ve baba işbirliği yaparak, her iki çocuğa ayrı vakit geçirin.
- Çocuğunuzun kardeşini benimsemesi için, kardeşiyle ilgili basit sorumluluklar verin
- “Sen abla oldun” gibi ifadelerle çocuğa aşırı bir sorumluluk yüklemeyin.
- Çocuğunuzun bebeğe yönelik tepkilerini kontrol edebilirsiniz, zarar vermemesi için sakin bir şekilde uyarabilirsiniz, aşırı tepki verdiğinizde çocuğunuz daha da hırçınlaşabilir.
- Çocuğunuzla beraber eski bebeklik fotoğraflarına bakıp, videolarını izleyebilirsiniz, küçülmüş kıyafetlerine bakabilirsiniz, onun da bu süreçten geçtiğini gösterebilirsiniz.
Bebeğin doğumuyla beraber, çocuğunuz artık onu istemediğinizi, sevmediğinizi düşünebilir. Bu konuda onunla duyguları hakkında konuşarak onu rahatlatabilirsiniz.