Ögrenci Gözlem Çalismalari
1- Farklı gelişim özellikleri olan çocukları ayırt edebilmek ve takip edebilmek için sınıf içi gözlemlerin yapılmasını kapsamaktadır.
2- Farklı gelişim gösterdiği düşünülen çocuklarda gelişim testi uygulanır. Sınıf içinde farklı davranışları olan çocuklar tespit edilerek gerekli görülen gelişimsel testler uygulanır. Bu testlerin sonuçlarına göre öncelikli olarak aileler ile görüşmeler yapılır. Uygulanacak testler zeka testleri, Gelişim tarama testleri, Dikkat Eksikliği vb.
3- Okulda bulunan çocukların aileleri ile görüşmeler yapılır. Hem test sonuçlarına göre, hemde genel olarak soru sormak isteyen, bilgi almak isteyen ailelerle görüşmeler yapılır.
4- Çocuklarla aylık olarak yapılan uygulamalar
a. Çocuğun kendini kabul etmesi; Çocukların kendileriyle ilgili ayrıntıları bilmesi, kendini tanıması, sevdiği renkten, yemeğe dek tercihlerini bilmesi ve bunları kabul edebilmesiyle ilgili çalışmaları içerir. Çocuğun ebeveynden ayrı bir birey olarak kendi tercihlerine sahip çıkabilmesi ve savunabilmesi amaçlanmaktadır.
b. Özgüven Çalismalari; Çocukların kendi olumlu özelliklerini bulmaları teşvik edilirken, başarısızlıkla karşılaştıklarında tekrar denemelerini engelleyen kendi zayıflıkları hakkında düşüncelerinin değiştirilmesiyle ilgili çalışmalar içermektedir.
c. Duygularımızı Tanıyalım; Çocukların kendi duygularını adlandırabilmesi, ifade edebilmesi ve duygularını işlevsel şekilde ortaya koyabilmeleri için yapılan çalışmaları içermektedir.
d. Çocuklarda Empati; Çocukların, diğer bireylerin ne hissediğini anlayabilmeleri ve çevreyle daha uyumlu ilişkiler kurabilmeleri amacıyla uygulanan çeşitli çalışmalardır.
e. Çocugun bedenini tanimasi ve korumasi; Çocukların kendi bendenlerinin özel ve kendilerine ait olduğunun öğretilmesi, çevreden gelen ancak çocuğun istemediği “sevgi “ gösterilerine hayır deme; iyi dokunmalar ve kötü dokunmalar hakkında çocukların bilgilendirilmesini içerir.
f. Farkliliklari kabul etme ; Çocukların kendilerine benzemeyenleri uyumla karşılayabilmeleri için farklılığın zenginlik olduğunun vurgulanmasi ve buna dair çalışmları ve örneklemeleri içerir.
g. Çocuklarda girişkenlik; İsteklerini rahatça ifade etmeleri, grup içinde liderlik özelliklerini ortaya koyabilmeleri için drama vb etkinlikleri içerir.
5- Aile Seminerleri
Aile Seminerlerinde asil amaç aileyi çocuk yetiştirme konusunda bilgilendirmektir. Belirlenen konular üzerinden ailelere iki ayda bir olmak üzere seminer programları hazırlanarak katılmalarını sağlanacaktır.